Erik Persson - programutveckling i C# och .NET

Digital arkivering och applikationer för språkvetenskap och humaniora

I mina yngre dagar ägnade jag ett antal år åt historiska och språkvetenskapliga studier vid Lunds universitet. När jag sedan blev intresserad av datorer och skaffade mig en yrkesutbildning inom dataområdet, ville jag gärna förena dessa olika intressen. Jag gjorde kring 1990 åt prof. Jan Svartvik vid Engelska institutionen ett sökprogram skrivet i C++ för lingvistisk analys av engelska texter, men därefter arbetade jag under många år nästan uteslutande med kommersiellt inriktad programutveckling. När jag sedan återvände till universitetet som forskare och lärare inom dataområdet, kom emellertid min forskning på många sätt att präglas av mina humanistiskt-historiska intressen, som för övrigt också avspeglade sig i ett par kurser som jag var involverad i som lärare i informatik.

I ett senare skede, då jag arbetade med program- och systemutveckling vid universitetet, dök det då och då upp tillfällen att återknyta kontakten med olika humanistiska discipliner: T.ex. genomförde jag åt Institutionen för konst- och musikvetenskap en räddningsaktion, där jag från hårddisken på en havererad dator lyckades rädda en äldre, mycket intressant databas över konstutställningar från Dokumenteringsarkivet för modern konst. Jag gjorde också en prototyp till ett nytt ganska avancerat webbaserat sökanvändargränssnitt för denna och en annan liknande databas, vilka nu jämte min prototyp finns deponerade på Arkivcentrum Syd. Jag var också involverad i ett förstudiearbete avseende ett inventariesystem för Lunds universitets historiska museum, genom vilket jag fick upp ögonen för de enorma samlingar av intressant material som står att finna i gömmorna på våra museer och arkiv och de spännande möjligheter som datatekniken erbjuder när det gäller att göra dessa tillgängliga för forskare och allmänhet.

Under flera års tid med början 2008 har jag utfört uppdrag åt Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund (DAL), som ingick i Institutet för språk och folkminnen, en myndighet med ansvar för frågor rörande ortnamn, dialekter, folkminnen, språkvård m.m. Denna myndighet driver flera ambitiösa digitaliseringsprojekt, genom vilka man vill göra valda delar av sina samlingar tillgängliga över webben. Jag har här varit behjälplig med att utveckla två webbaserade sökapplikationer med tillhörande databaser och skanningrutiner för DAL:s mycket omfattande samlingar av sedeslappar med ortnamn och dialektord:

För samma myndighet har jag också genomfört en förstudie om hur dess bägge ortnamnsdatabaser, Ortnamnsregistret och Skånsk ortnamnsdatabas, förvaltade vid arkiv i Uppsala resp. Lund, skulle kunna förses med ett gemensamt användargränssnitt och sedan implementerat den i förstudien presenterade lösningen:

  • Ortnamnssökning

I samband med utvecklingen av detta användargränssnitt har jag också gjort applikationer för att lägga in nya och uppdatera befintliga poster i Ortnamnsregistret samt ett program för automatisk satsvis konvertering, beskärning m.m. av bilder på inskannade sedeslappar med ortnamnsinformation.

Jag är också allmänt mycket intresserad av användning av datateknik inom språkvetenskap och humaniora, något som bl.a. avspeglas i en av mig här om året författad uppsats med anknytning till mitt arbete vid DAL, i vilken jag framlägger några idéer om en form av lokalhistorisk portal.